Waarom gooien we rijst tijdens huwelijken?

Het moment dat de bruid en bruidegom het stadhuis of de kerk verlaten is een feestelijk moment. Het bruidspaar is dan echt getrouwd! Vroeger werden de bruid en bruidegom bij het verlaten van de kerk of het stadhuis, bedolven onder een grote berg rijstkorrels. Een groep familie en vrienden gooiden er met genoegen op los. Tegenwoordig gooien we niet meer met rijst maar met confetti, of blazen we bruiloft bellenblaas richting het bruidspaar. Maar waar vind deze ietwat gekke gewoonte zijn oorsprong?

Rijst gooien naar bruidspaar

Het had verschillende redenen om het bruidspaar te bedelven onder de rijstkorrels. Allereerst symboliseerde het gooien van rijst brood op de plank en voorspoed. Dat het bruidspaar maar altijd eten in overvloed mocht hebben. Daarnaast stond het gooien van rijst ook voor vruchtbaarheid: door veel rijst te gooien werd het bruidspaar een kinderrijk huwelijk toegewenst. Veel rijst gooien zou dus zorgen voor een groot gezin. Een leuk weetje: in sommigen landen zoals Frankrijk en Italië wordt er voor vruchtbaarheid niet gegooid met rijst maar met graan of vruchten.

Moderne varianten

Tegenwoordig zien we het gooien van rijst bijna niet meer. Dit heeft te maken met het feit dat veel gemeenten het gooien van rijst verboden hebben! Helaas. Gelukkig zijn er nu genoeg andere moderne alternatieven zoals confetti, lintjes, vlaggetjes, party poppers, rozenblaadjes en sterretjes. Confetti en lintjes geven een vrolijk kleurrijk tintje aan de bruiloft, maar zorgt net als rijst voor rommel. Hetzelfde geldt voor party poppers en rozenblaadjes. Rozenblaadjes kunnen zelfs er gevaarlijk zijn: wanneer het regent of er op de blaadjes gestapt wordt, kan je er over uitglijden! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Bruiloft bellenblaas

Een andere vervanger van rijst is Bellenblaas! Bellenblaas is al jaren favoriet in Nederland. De bellen geven een romantische en vrolijke sfeer. En in tegenstelling tot de rijst, confetti en rozenblaadjes vallen de bellen niet op de grond. Ze vliegen weg in de lucht! Bellenblaas op een bruiloft heeft daardoor ook een ontzettend leuk effect op de foto! En bruiloft bellenblaas heeft nog een ander bijkomend voordeel: bellenblaas geeft in tegenstelling tot rijst of confetti geen rotzooi! Ook fijn voor de gemeente en het milieu.

Bruiloft bellenblaas is niet alleen leuk om te gebruiken op het moment dat het bruidspaar de kerk verlaat. Het is ook een leuk huwelijksbedankje! Geef alle genodigden een speciale bruiloft bellenblaas mee naar huis. Bruiloft bellenblaas is helemaal aangepast op de gelegenheid: op het dekseltje van de bellenblaas is een bruidspaar of een stel duiven te vinden. Voeg een persoonlijk bedankkaartje eraan toe met een zelf gekozen of zelf ontworpen design, afbeeldingen en tekst. En de bedankjes zijn klaar! Leuk voor op de dag zelf, en als aandenken aan de bruiloft!

Bekijk en like ook onze Facebookpagina

TAGS:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 250px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }.cata-page-title .page-header-wrap { background-image: url(https://internethuwelijk.nl/wp-content/themes/onelove/images/default/bg-page-title.jpg); }