Tips voor fenomenale trouwreportage

You said Yes! Schitterend, gefeliciteerd!! En nu begint het…

Een bruiloft organiseer je echt niet even tussendoor. In een van mijn blogs schrijf ik al waar je allemaal aan ‘moet’ denken: het uitzoeken van een trouwlocatie, bruidsjurk, pak, getuigen, babs, trouwringen, ceremoniemeester(s), bruidstaart, aankleding van de locatie, lunch/ diner, trouwauto, thema, weddingplanner, catering, het hele schema van jullie trouwdag. En oh ja, niet helemaal onbelangrijk, de trouwfotograaf. Ga er maar aan staan… En dat allemaal voor 1 dag (hooguit 3 voor de zeer enthousiastelingen).

Als je straks doorleest dan wil je hoogst waarschijnlijk écht mooie foto’s van jullie huwelijk, terecht! Zo niet, dan zou ik zéker even doorlezen terwijl ik even een ballonnetje doorprik: Bijna alles wat je voor jullie huwelijk geregeld hebt, trouwjurk, locatie, diner, etc. is enkel en alleen voor die ene dag, helaas… Confronterend, I know, maar het is nou eenmaal zo dus berust je er maar in. Ok, de ringen, die gaan de rest van je leven mee. De rest beland in de kast (helemaal achterin) of wordt gretig geconsumeerd en uitgekaterd. Wat de tand des tijds zal doorstaan zijn jullie trouwringen én………de foto’s. Over 20 jaar zijn dat de herinneringen aan die mooie dag waarop jullie romantisch je liefde voor elkaar in het bijzijn van al jullie dierbaren met een volmondig JA bezegelden ((zucht…l’Amour…!)) Dus dan kun je maar beter zorgen dat je KICK-ASS foto’s hebt om die herinnering levend te houden, toch?

De fotograaf is daar voor 100% verantwoordelijk voor. Nu zou je zeggen dat je dus helemaal klaar bent. Je hebt namelijk misschien al een goede fotograaf gevonden! Klopt bijna helemaal!

Jij kunt er voor zorgen dat de fotografie van 100% naar 200% wordt getild. Hoe? Dat lees je hieronder!

Tip 1.                    Geen poseerervaring, geen probleem, even wennen.
Tip 2.                    Gebruik de ervaring van jouw bruidsfotograaf.
Tip 3.                    2 Ceremoniemeesters, waarom?
Tip 4.                    Hoe kom je in de Love, Enjoy en Relax-flow?
Tip 5.                    De ruimte waar je jouw visagie laat doen/ aankleedt.
Tip 6.                    Vóór het aankleden graag douchen!
Tip 7.                    Smartphonefotografen.
Tip 8.                    Beware the psychoBABS.
Tip 9.                    Trouwen in de kerk?
Tip 10.                  De trouwshoot, wanneer is nou het allerbeste moment?
Tip 11.                  Het kan niet vrolijk genoeg!
Tip 12.                  First Look, Grand Entree, Grand Exit
Tip 13.                  Help! Ik ben niet fotogeniek en heb een hekel aan foto’s!
Tip 14.                  Het regent! Wat nu?
Tip 15.                  Second shooter op jullie bruiloft! Second wat? En hoezo dan?
Tip 16.                  Help, mijn moeder psycho! Hoe ga ik hiermee om?
Tip 17.                  Corsages, waar moet ik écht rekening mee houden?
Tip 18.                  Sneakers, slippers, ja het mag echt!
Tip 19.                  Statafels leuk, maar ook weer niet.
Tip 20.                  Sluier? Yes please! Maar waarom?

trouwreportage-alvafotografie-foto-1

Tip 1. Doe eens gek en vraag eens om een (gratis) Pre-weddingshoot, soms ook wel (wat klef) Loveshoot genoemd.

Het begint met de keuze voor de fotograaf. Niet alleen zijn/haar stijl moet aanspreken. Het is ook erg belangrijk dat je een klik hebt met hem, hij hangt namelijk zo’n beetje de hele dag om jullie heen. Los van het kennismakingsgesprek is het daarom niet vreemd om te vragen om een pre-weddingshoot zodat je alvast een beetje aan elkaar kunt wennen. Lekker in je eigen kleding en zonder poespas op een locatie relaxed wat foto’s laten maken. Je zal zien dat je geen poseerervaring nodig hebt (kom ik later nog op terug) en dat de foto’s (mits je een professionele trouwfotograaf hebt) er schitterend uit komen. Des te beter want dat geeft je nog meer vertrouwen voor de dag zelf waardoor het nog leuker, relaxter zal gaan en dat komt dan weer ten goede van jullie trouwfotografie!

trouwreportage-alvafotografie-foto-2

Tip 2. Gebruik de ervaring van jouw bruidsfotograaf.

Een goede fotograaf denkt proactief mee m.b.t. de benodigde tijd voor een shoot, reistijd, etc.. Dit is overigens een gedeelde verantwoordelijkheid. Ook de fotograaf hoort zich op tijd goed te informeren.

Er gebeuren altijd onverwachte dingen en er loopt altijd wel iets uit. Ook op jullie bruiloft gaat dat gebeuren. Omarm het want zo moet jullie trouwdag blijkbaar zijn. Adem in……en weer uit, het komt allemaal goed!

Als je vooraf met jouw fotograaf jullie shoot wensen, locaties en details hebt gedeeld, verklein je de kans dat jouw zorgvuldig bedachte planning in de soep loopt. Het ontkurken van de champagne of het gooien van het bruidsboeket is een tof moment om mooi vast te leggen, dus deel het met jouw fotograaf wanneer je dat wilt doen. Hij kan met jouw hulp anticiperen op wat er komen gaat en er iets nog mooiers van maken.

Een ervaren trouwfotograaf is weliswaar geen weddingplanner, maar heeft al heel vaak met dit bijltje gehakt: gebruik zijn ervaring!!!

trouwreportage-alvafotografie1

Tip 3. Zorg dat je minstens 2 Ceremoniemeesters hebt of 1 weddingplanner + 1 bekende.

Het is voor jouw vriend, vriendin, zus of broer een hele eer om een van de Ceremoniemeesters te zijn. Dan beteken je namelijk écht iets voor het bruidspaar! Je mag er van uit gaan dat ze hun taak zeer serieus zullen nemen en dat is maar goed ook.

Ze lopen altijd van hot naar her druk om jullie dag in goede banen te leiden. Vaak is er dus een onvindbaar en kan de fotograaf gelukkig snel schakelen met de andere om de moeder van de bruid uit het toilet te halen voor de groepsfoto. Iedereen gaat altijd alle kanten op wat heel gezellig is, maar soms moet de fotograaf even iets regisseren en dan is (de beschikbare) ceremoniemeester, zeker bij groepsfoto’s of de shoot, zijn beste vriend. Sowieso is het aan te raden om in ieder geval 1 Ceremoniemeester voor het huwelijk in contact te brengen met de fotograaf, het kan zomaar zijn dat er nog wat zaken besproken moeten worden die jullie niet weten, maar wel handig zijn voor de fotograaf om te weten… Dus om de dag, ook tijdens de fotoshoot soepel te laten verlopen zijn 2 ceremoniemeesters geen luxe.

Hebben jullie een weddingplanner in de arm genomen. Super! Maar zij zal niet iedereen kennen, het is dus altijd slim om een 2e aanspreekpunt te hebben die jullie familie wél kent.

trouwreportage-alvafotografie2

Tip 4. Bespreek al jullie wensen met de Ceremoniemeester/ weddingplanner.

Ja, hè hè, natuurlijk bespreek ik al mijn wensen met de Ceremoniemeester….! Nee, ik bedoel ALLE wensen, tot in detail nauwkeurig.

Ga de gehele planning van uur tot uur met ze door en leg jullie wensen bij ze neer. Hup, zo over de schutting. Dus ook als je bijvoorbeeld geen ‘rij’ wilt tijdens de receptie. Of dat jullie gasten op een bepaalde tijd ergens binnen moeten zijn. Zij mogen dat op dat moment regelen, jullie niet. Waarom is dit voor de fotografie belangrijk? Gewoon, omdat je dan helemaal in de ‘Love, Enjoy and Relax-flow’ zit en niet in de ‘ik moet nog steeds alles regelen-flow’. En daar worden jullie nog relaxter dus nóg knapper van :).

trouwreportage-alvafotografie3

Tip 5. De ruimte waar je je aankleedt kritisch bekijken.

Bijna alle bruidsparen willen de fotografie laten starten tijdens de visagie/ kapper/ jurk aantrekken sessie. Ik noem dat altijd de sub ceremonie, want veel vaker zal je die jurk niet meer aantrekken na die dag. En dat is eigenlijk best zonde, want het blijft elke keer weer genieten hoe mooi een bruid er uit ziet in een trouwjurk…..! Net zoals het genieten is om de bruidegom zichzelf ‘The Man’ te vinden in de spiegel, want dat is hij die dag ook écht.

Een bruidsfotograaf zal zoveel mogelijk gebruik maken van ‘natuurlijk licht’. Het aankleden in een ruimte met minstens 1 raam (liefst niet te klein) is dus al voldoende. Daarnaast is het aantal mensen in de ruimte waarin je je aankleedt goed om even over na te denken. Als je jouw gehele hockeyteam en vriendinnenclub laat opdraven inclusief moeder en schoonmoeder in een kleine kamer is dat een keuze die invloed heeft op de fotografie. Niet persé verkeerd en absoluut gezellig, maar van een sfeervolle intieme sessie is dan geen sprake meer. Wees dus kritisch wie je bij de aankleding aanwezig wilt laten zijn. Verder doet een (of meer!) mobiele staande spiegel(s) het altijd goed en is het altijd goed om even te kijken of er geen hele rare dingen aan de muur hangen die storend kunnen werken.

trouwreportage-alvafotografie4

Tip 6. Vóór het aankleden graag douchen!

trouwreportage-alvafotografie5

Om deze blog niet te lang te maken heb ik het voor nu bij 6 tips gelaten. Wil je het verhaal achter bovenstaande foto’s (Tip 6) en gelijk alle andere tips krijgen om jullie trouwreportage naar een fenomenaal niveau te tillen? Bezoek dan vooral de website van Alva, de schrijver van deze tips op www.alvafotografie.nl en stuur hem een bericht!

Bekijk en like ook onze Facebookpagina

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 250px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }.cata-page-title .page-header-wrap { background-image: url(https://internethuwelijk.nl/wp-content/themes/onelove/images/default/bg-page-title.jpg); }