Trouwauto in Milieuzones

Willen jullie een oldtimer huren als trouwauto voor jullie bruiloft? Of hebben jullie een bekende van wie jullie een oldtimer kunnen lenen voor jullie huwelijksdag? Misschien regelen jullie zelf veel voor jullie bruiloft en gebruiken jullie daarvoor een bestelwagen. In Nederland zijn er verschillende gemeenten die hun regels hebben aangescherpt om zo de luchtkwaliteit te beschermen. Dat heeft gevolgen voor zowel personenauto’s, touringcars, bestelwagens en misschien dus ook voor de trouwauto voor jullie bruiloft. In dit artikel proberen we je zo volledig mogelijk op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen, zodat jullie goed voorbereid zijn bij het regelen van jullie bruiloft, en op de grote dag zelf.

Oldtimer trouwauto's en nieuwe regels milieuzone's

Foto gevonden op Threenailsphotography.com

Bruiloftsvervoer Utrecht

Als jullie in Utrecht trouwen en jullie een auto lenen die dienst zal doen als jullie trouwauto, is het in ieder geval van belang om het volgende in de gaten te houden: in Utrecht kun je vanaf 2015 niet meer in de binnenstad terecht met je trouwauto als die rijdt op een dieselmotor van voor 2001. Let op, want het gaat daarbij om de Datum Eerste Toelating of DET. DET is de datum waarop een auto voor het eerst echt is gebruikt en dus een kenteken kreeg. Het maakt dan niet uit in welk land dat was. Een (tweedehands) auto die je gekocht hebt in 2003 en een DET heeft van voor 2001, en dan valt deze dus helaas onder de nieuwe regels. De DET kun je achterhalen via de kenteken-check.

Voor oldtimers wordt een kleine uitzondering gemaakt, want wanneer de oldtimer namelijk veertig jaar of ouder is kun je hiervoor een ontheffing aanvragen bij de gemeente. En dat is natuurlijk heel fijn voor de liefhebbers die zichzelf op hun trouwdag zien rondrijden in een mooie klassieke Kever of Ford Mustang. Maar let op: modellen die na 1975 zijn gebouwd zijn dus uitgesloten. Wanneer jullie trouwen in 2016, mag het bouwjaar van jullie oldtimer dus op zijn hoogst 1976 zijn. In 2017 is dat dan op zijn minst 1977, enzovoorts. Bovendien moet de eigenaar van de old-timer een langdurige ontheffing aanvragen. De aanvraagtijd kan maximaal 8 weken duren. Wonen jullie niet in Utrecht maar trouwen jullie hier wel? Vergeet dan ook niet een ontheffing aan te vragen voor jullie oldtimer. De ontheffing die wordt uitgegeven geldt voor de auto en is dus ook nodig wanneer jullie de auto geleend hebben van de eigenaar.

De milieuzones in Utrecht strekken zich uit over de Jaarbeurs en aangrenzende wegen, het stationsgebied en de binnenstad.

Bruiloftsvervoer Rotterdam

Ook Rotterdam buigt zich verder over het voornemen om vanaf 1 januari vervuilende wagens te weren uit de binnenstad. De regels gaan gelden voor auto’s met dieselmotoren van voor 2005. Ook gaan deze regels gelden voor benzineauto’s van voor 1992. Evenals in Utrecht draait het hierbij om de DET.

De milieuzones omvatten het gebied ten noorden van de Maas en binnen de ring. Ook de stedelijke oeververbindingen zullen dan onder de nieuwe milieuzone vallen. Net als in Utrecht zullen er uitzonderingen komen voor old-timers, zowel personen- als bestelauto’s. Hoe die uitzonderingen er precies uit gaan zien is nog niet bekend. In de aankomende maanden zal er nog overlegd worden met verschillende partijen in en rondom Rotterdam.

Mochten jullie een trouwauto willen gebruiken die niet in de milieuzones mogen rijden, dan is het goed om te weten dat jullie in Rotterdam kunnen vragen om een incidentele dagontheffing. Deze kun je aanvragen bij de gemeente Rotterdam, zonder opgaaf van reden! Dat betekend dat als je zo’n ontheffing hebt aangevraagd, je je voor je trouwdag geen zorgen meer hoeft te maken over of je auto wel of niet in de milieuzone mag rijden. Bovendien mag je maximaal twaalf maal per jaar een dagontheffing aanvragen. Dat komt dus vast wel goed.

Trouwauto's-uitgezonderd

Bruiloftsvervoer Amsterdam

Ook in Amsterdam zijn er plannen om onder andere vervuilende bestelwagens en touringcars te weren. En als dat doorgaat geldt dat ook wanneer jullie een touringscar willen gebruiken als bruiloftsvervoer. Of de plannen in Amsterdam doorgaan is nog niet helemaal zeker. Als deze plannen wel doorgaan, zal dit voor de touringcars waarschijnlijk pas in 2018 zijn. En regelen jullie of jullie bekenden zelf veel voor jullie bruiloft en gaan ze daarvoor met een bestelwagen rondrijden in Amsterdam? Waarschijnlijk worden per januari 2017 bestelwagens op diesel van vóór het jaar 2000 geweerd en bovendien moet een diesel minimaal een Euro III diesel zijn.

Zoals het er nu uitziet worden aan personenauto’s weinig eisen gesteld. In Amsterdam kun je dan waarschijnlijk geen parkeervergunning meer aanvragen voor auto’s van een bepaalde leeftijd. Wat die leeftijd precies gaat worden is nog niet bekend.

Willen jullie met een oldtimer naar jullie trouwbestemming? Dan is het de moeite waard om van te voren even uit te zoeken hoe het zit met milieuzones en het aanvragen van een ontheffing.

Bekijk en like ook onze Facebookpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 250px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }.cata-page-title .page-header-wrap { background-image: url(https://internethuwelijk.nl/wp-content/themes/onelove/images/default/bg-page-title.jpg); }