Trouwen in het buitenland; gedoe of romantisch?

In 2013 vonden er 7488 huwelijken plaats tussen Nederlands in het buitenland (CBS). Als Nederlands staatsburger(s) kunnen er verschillende redenen zijn om te trouwen over de grenzen. Misschien wonen er familieleden die je heel dierbaar zijn, misschien hebben jullie of één van jullie daar je roots. Of misschien zijn jullie gewoon helemaal weg van het land van jullie keuze. Voor veel stellen is het een droom; trouwen in het buitenland. Wanneer je denkt aan afgelegen stranden en mooi weer dan is heel goed te begrijpen. Maar er komt meer bij kijken wanneer jullie willen trouwen in het Nederland en het is belangrijk om hier even goed bij stil te staan.

trouwen in het buitenland

Gevonden op girlsofhonour.nl

Formaliteiten trouwen in het buitenland

Allereest is het belangrijk kom na te gaan welke formaliteiten er geregeld moeten worden om in het buitenland te kunnen worden trouwen. Wanneer jullie willen trouwen in het buitenland moet je eerst nagaan of dit wel mag volgens de rechten van het land. Ga na bij de buitenlandse instantie waar jullie trouwen of je er kan trouwen als vreemdeling. Het is niet mogelijk om op een Nederlandse ambassade in het buitenland te trouwen.

Verder bepalen de buitenlandse regels bijvoorbeeld welke documenten er nodig zijn om het huwelijk te sluiten (denk aan geboorteakte of een verklaring van jullie burgerlijke staat), of jullie in ondertrouw moeten gaan, of er een trouwvergunning nodig is en of je een trouwboekje ontvangt. Wanneer jullie getrouwd zijn en de buitenlandse BABS jullie heeft verklaard tot man en vrouw, moet de huwelijksacte nog gelegaliseerd worden door de autoriteiten van het land waar jullie bruiloft plaatsvond. Daarna moet de akte nog gelegaliseerd woorden door de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiger in hetzelfde land.

Trouwen in het buitenland romantische setting

Gevonden op Weddingchicks.com

Trouwen in het land aangesloten bij Apostilleverdrag

Een aantal landen in Europa vallen onder het apostilleverdrag. Dat houdt in dat diploma’s en dus ook trouwdocumenten alleen een apostillestempel nodig hebben in het land waar je deze wilt gebruiken, zonder dat er verdere legalisaties nodig zijn. Wanneer jullie trouwen in een land dat is aangesloten bij het Apostille verdrag, een legalisatie verdrag, dan is het dus genoeg om alleen een apostillestempel te laten plaatsen. Dit wil zeggen dat de akte niet langs de Nederlandse diplomatiek vertegenwoordiger hoeft om te worden gelegaliseerd.

Wanneer jullie zelf niet voor de benodigde legalisaties kunnen zorgen dan kan het ministerie van Buitenlandse Zaken (tegen betaling) voor jullie bemiddelen. Maar dit kan alleen wanneer jullie beide de Nederlandse nationaliteit hebben.

Trouwen jullie in het buitenland? Check dan even deze pagina van Rijksoverheid en neem het zekere voor het onzekere. Je wilt natuurlijk niet dat je met je trouwjurk en alle gasten klaar staat in het buitenland en het achteraf een gedoe blijkt om het huwelijk te legaliseren.

Bron: Judex.nl, Rijksoverheid.nl

Bekijk en like ook onze Facebookpagina

TAGS:

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 250px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }.cata-page-title .page-header-wrap { background-image: url(https://internethuwelijk.nl/wp-content/themes/onelove/images/default/bg-page-title.jpg); }