Ja of Nee: Kinderen op bruiloft? Gastblog Serita

De één vind het prachtig, een handje vol met kinderen op hun bruiloft. Kleine bruidsmeisje of bruidsjongetje die de ringen komen brengen. Voor anderen is het een regelrechte no-no op kinderen mee te nemen naar een bruiloft. In dit artikel tips voor beide kanten!

Waarom wel of waarom geen kinderen op bruiloft?

 • NIET – Kinderen kunnen net op het verkeerde moment aandacht willen hebben (tijdens het ja-woord bijvoorbeeld)
 • WEL – Ze kunnen natuurlijk ook actief betrokken worden bij de ceremonie door het brengen van de ringen! Of het is gewoon heel grappig als zij op het “Ja” moment keihard “Nee!” roepen (vind ik wel tenminste, breekt even lekker de spanning en lachen is gezond :P)
 • NIET – Kinderen worden op den duur moe en hebben geen zin in dure 5 gangen gerechten. Niet lekker, en duurt allemaal veel te lang!
 • WEL – Kinderen kunnen ook overdag er lekker bij zijn, en s avonds naar de oppas gaan. Liggen zij lekker op tijd op bed. En kunnen de ouders nog even verder
 • NIET – Voor kinderen is zo’n bruiloft vaak een lange, saaie dag met allemaal – in hun ogen – stomme verplichtingen. Stil zitten, wachten, luisteren.
 • WEL – Het is ook voor kinderen een speciale gelegenheid, zij zijn ook jullie dierbaren.

Nouja.. en zo heeft een ieder zijn redenen toch?

Kinderen op bruiloft, hoe houd je het leuk?

Als je zelf geen kinderen hebt is het misschien lastig inschatten. Of misschien heb je zelf jonge kinderen en weet je niet precies wat je met de oudere kinderen moet. Of je hebt inmiddels al bijna pubers.. hoe zat het ook weer met de babytijd?

Bruiloft met baby’s

Baby’s zijn een lastige doelgroep, of misschien juist een makkelijke dat is maar net hoe je het bekijkt. Een paar tips om een bruiloft met een baby leuk te houden:

 1. Vaak hebben kleine baby’s snel last van te veel prikkels en impulsen. Voor hen hoeft het vaak niet zo lang te duren. Even bij de ceremonie of juist bij de receptie is genoeg.
 2. Om de prikkels te verminderen hadden wij onze dochter tijdens een bruiloft (toen ze 2 of 3 maanden oud was) lekker in de draagdoek Zij heeft heerlijk geslapen. Tijdens de ceremonie werd ze wat onrustig, maar gelukkig waren we buiten en kon ik zonder de rest te verstoren even lekker een stukje achter in gaan wandelen.
 3. Baby’s slapen veel, maar hebben ook regelmatig voeding nodig. Je kunt dus zorgen voor een aparte ruimte waar de baby’s kunnen slapen (onder toezicht van een oppas of misschien een babyfoon). Dan kunnen de ouders daar ook eventueel terecht om even te voeden.
 4. Vraag vooral de ouders van de baby’s wat zij prettig vinden, de ene ouder is de andere niet. Hetzelfde geld voor de baby.

Bruiloft met jonge kinderen

Het ene jonge kind blijft graag veilig bij papa en mama, de ander gaat continue op verkenning uit en gaat met iedereen het gesprek aan. Hartstikke leuk natuurlijk, hoe houd je het voor hun óók leuk?

 1. Veel jonge kinderen zitten nog met een slaapje, check dan ook bij de ouders of dat nog zo is en zorg het liefst dat ze die niet missen. De ouders kunnen dit vaak het beste inschatten natuurlijk. Of zorg voor een rustig plekje waar er misschien een paar een dutje (al dan niet in de wagen/buggy) kunnen doen.
 2. Er zijn best wel wat jonge kindjes die last hebben van een verlatingsangst: voor niet alle jonge kindjes is het dus geschikt om een entertainment of kinderprogramma op te zetten. Voor dit soort kindjes kun je vaak beter in de buurt van het feest/plechtigheid/receptie een soort speelhoekje maken waar ze dicht bij papa en mama kunnen blijven, maar de ouders toch ook deel kunnen nemen aan het gezelschap.
 3. Voor een deel van de jonge kindjes is het prima om een nanny/oppas te regelen misschien is er ook wel een oma die het graag wil doen. Zodat de ouders af en toe even de handjes vrij hebben. Overleg dat gerust met de betreffende ouders of ze dat zien zitten.

Bruiloft met schoolgaande kinderen

 1. Voor schoolgaande kinderen kun je een leuk entertainment programma opzetten. Huur een clown in die ballonbeesten maakt, een luchtkussen waar ze op kunnen los gaan of misschien een suikerspin machine.
 2. Of denk aan een activiteitenruimte, met spelletjes (twister), spelcomputer, karaoke set of een beamer met een film erop. Huur iemand in die er toezicht op houd, of vraag iemand uit de familie dit te doen. Zo kunnen ze regelmatig even stoom afblazen als ze even geen zin meer hebben om stil te zitten en te luisteren 😉
 3. Maak tijdens het diner een kindertafel. Kunnen ze lekker bij elkaar zitten en samen aan de tafel spelen als ze alweer klaar zijn. Of hun eigen toetjes versieren, cupcakes maken noem maar op.
 4. Betrek ze actief bij het programma, geef ze wegwerp foto camera’s en laat ze als belangrijke journalisten foto’s maken. Wie de mooiste foto heeft gemaakt wint een cadeaubon.
 5. Maak een snoeptafel waar de kindjes lekker van kunnen opscheppen, daar wordt toch ieder kind blij van?

Meer ideeën voor kinderen op je bruiloft

Ik heb op Pinterest nog wat leuke ideeën verzameld die je kunt (laten) doen met kinderen op je bruiloft.

Volg het bord Bruiloft met kinderen van Je op Pinterest.

Geen kinderen op de bruiloft, hoe doe je dat?

Het is jullie dag. Jullie speciale dag. En voor jullie houdt dat in zonder kinderen. In een grote mensen restaurant zónder kindermenu. Geen krijsende oververmoeide kinderen op de achtergrond (… ze krijsen natuurlijk niet allemaal hè?)

Dat kan en mag natuurlijk. Houd wel in je achter hoofd dat het voor sommige mensen die wel kinderen hebben héél anders kan liggen. Ze kunnen zoiets hebben van “maar die horen erbij!” of “Ja jeetje, waar haal ik die oppas vandaan?”.

Tips om te zorgen voor de perfecte bruiloft zónder kinderen

 1. Zijn er veel kinderen in de familie? Regel een nanny, entertainer of iets anders leuks in een aparte ruimte voor de kinderen. Met eventueel slaapplaatsen of een taxi naar de opa’s en oma’s waar ze te bedde kunnen. Hebben jullie (en de ouders) er geen omkijken naar.
 2. Bespreek het voor je de uitnodigingen verstuurd in ieder geval even rustig met jullie dierbaren en leg uit waarom jullie het niet prettig vinden dat er kinderen op bruiloft zijn. En bel het liefst alle gasten gewoon even op die kinderen hebben, zodat je het ook aan hen even rustig kunt uitleggen.
 3. Zet op de uitnodigingen duidelijk de namen van de personen die je uitnodigt en niet “Familie Jansen”. Alleen zal dit niet voor iedereen duidelijk genoeg zijn!
 4. Je kunt er ook voor kiezen de kinderen alleen bij een bepaald onderdeel te laten komen. Let wel niet voor elke ouder is dit haalbaar.

Gastblog door: Opvoed- & kindercoach Serita Vossen

Bekijk en like ook onze Facebookpagina

TAGS:

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 250px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }.cata-page-title .page-header-wrap { background-image: url(https://internethuwelijk.nl/wp-content/themes/onelove/images/default/bg-page-title.jpg); }